Mapa sajta | Imate pitanje?

Nemačka valuta kroz vreme

Guten Tag! Danas ćemo govoriti o nemačkom novcu (Geld). Trenutna valuta Nemačke je evro, ali to je tako tek od 2002. godine. Evo kako se nemačka valuta (die Währung) menjala kroz vreme.

Počinjemo sa periodom Nemačkog carstva. Između 1873. i 1914., nemačka valuta se zvala nemačka zlatna marka (Goldmark). Tačnije, ova valuta je tek kasnije dobila taj naziv da bi se razlikovala od valute koja će doći nakon nje – papirmarke (zvanično samo marka), prvi put usvojene 1914. godine. Valuta se u to vreme zvala samo ,,Marka".

Nemačka zlatna marka je dobila taj naziv jer se pridržavala zlatnog standarda (der Goldstandard). Međutim, ova valuta je promenila svoj naziv 1914. godine u ono što će se kasnije nazivati Papiermark („papirmarka“).

Godina 1914. označila je početak Prvog svetskog rata (der Erste Veltkrieg), a zbog rata, Nemačka je doživela ogromnu inflaciju (die Inflation) i započela je sa štampanjem mnogo više novca kako bi pokušala da drži korak. Prešli su sa zlata na papir (otuda Papiermark), jer je papir bio jeftiniji i moglo ga je proizvoditi u većim količinama. Ekonomija je skoro propala u doba papirmarke, pri čemu je jedan američki dolar 1923. godine bio jednak 4,200 milijardi nemačkih papirmarki!

Po završetku Prvog svetskog rata, valuta se ponovo promenila, ovoga puta u Rentenmark. Često skraćena na 'RM', Rentenmark se prevodi kao ,penzijska marka'. Rentenmark je uvedena kao privremena valuta radi ublažavanja prelaza sa papirmarke na nemačku rajh marku (Reichsmark). Štampan je samo ograničen broj novčanica ove valute, što je stabilizovalo ekonomiju (die Virtschaft) i pomoglo da nemački novac ponovo dobije na vrednosti. Godine 1924. naziv valute promenjen je iz Rentenmark u Reichsmark. Naziv "Reichsmark" potiče od nemačkog rajha (Deutsches Reich).

1945. označava kraj Drugog svetskog rata (der Zveite Veltkrieg), kada je Nemačka bila pod okupacijom Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Sovjetskog Saveza. Godine 1948. godine uvedena je nova valuta - Deutsche Mark, tj. nemačka marka.

Iako je Nemačka bila podeljena na istočnu i zapadnu, Zapadna Nemačka (Bundesrepublik Deutschland (BRD)) nastavila je da koristi nemačku marku. Istočna Nemačka (Deutsche Demokratische Republic (DDR)) je imala svoju valutu koja je tokom godina imala različite nazive.

Nakon ujedinjenja (die Viedervereinigung), Nemačka je nastavila da koristi nemačku marku- Deutsche Mark.

To je trajalo do 2002. godine, kada je Nemačka usvojila valutu evro.

Dakle, da sumiramo:

Goldmark (1873 – 1914)
Papiermark (1914 – 1923)
Rentenmark (1923 – 1924)
Reichsmark (1924 – 1948)
Deutsche Mark (1948 – 2002)
Evro (2002 – danas)

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Učenje engleskog jezika uz podkast

Učenje engleskog jezika uz podkast

Nemate vremena da čitate duge knjige? Nikada i niste bili neki obo

Kako da postavim pitanje na engleskom jeziku?

Kako da postavim pitanje na engleskom jeziku?

Oduvek ste se pitali da li pravilno postavljate pitanje na

Engleski i nemački jezik - sličnosti i razlike

Engleski i nemački jezik - sličnosti i razlike

Kada učimo neki strani jezik, često želimo da znamo da li se i u

Posao u Nemačkoj

Posao u Nemačkoj

Razmišljate o preseljenju u Nemačku.. Budite spremni na suo