Mapa sajta | Imate pitanje?

UZ OVE SAVETE UČENJE STRANIH JEZIKA POSTAJE ZABAVA

Da li ste se nekada, nakon sati i sati učenja stranog jezika, zatekli kako pomišljate: „Nikada neću uspeti da naučim ovaj jezik!“? Da li se vaše učenje sastojalo od beskonačnog ponavljanja gramatičkih pravila u krug, sve dok ih ne savladate, da biste nakon toga shvatili da vam i dalje ne polazi za rukom da progovorite na jeziku koji učite? Ako je vaš odgovor na ova pitanja pozitivan, čini se da vam učenje stranog jezika predstavlja pravu muku. Međutim, uz nekoliko zanimljivih trikova otkrićete da učenje stranog jezika može, naprotiv, biti brzo, lako i zabavno

 

  1. 1. Fokusirajte se na ono što vas zanima i čitajte! Ukoliko ujutru uz kafu volite da pročitate novine ili nekoliko stranica knjige, pokušajte da ih čitate na stranomjeziku. Mnoge aplikacije i internet stranice nude vam mogućnost da čitate novine ili knjige na jeziku koji učite, što je svakako interesantnije od provođenja sati pokušavajući da zapamtite ogromnu listu novih reči koju ste napravili. Čitajući u opuštenoj atmosferi nećete biti pod pritiskom da zapamtite svaku novu reč na koju naiđete, a mnoga značenja ćete moći da otkrijete na osnovu konteksta, što ima još jednu prednost: naučićete da nove reči koristite u različitim kontekstima.
  2. 2. Slušajte! Umesto dosadnih radio-stanica na kojima se stalno ponavljaju iste pesme, pokušajte da nađete aplikacije sa različitim radio-emisijama na stranom jeziku koji učite. Jedna od takvih aplikacija je i Podcast Addict, na kojoj možete pronaći radio-emisije na različite teme na engleskom, nemačkom, francuskom, španskom ili nekom drugom jeziku koji učite.
  3. 3. Pričajte! Ako ste jedna od onih osoba koje „razumeju strani jezik, ali ne umeju da ga govore“, onda je vreme da to promenite! Uz mogućnosti koje internet nudi, vrlo lako možete pronaći nekog izvornog govornika jezika koji učite, sa kojim ćete moći da komunicirate preko skajpa. Takođe, škole stranih jezika nude konverzacione kurseve na različitim nivoima, na kojima ćete nekoliko sati nedeljno imati priliku da govorite strani jezik. Još jedna prednost škole stranih jezika jeste što ćete uvek imati profesora koji može da vam pomogne da se oslobodite straha od pričanja stranog jezika, kao i da ispravi greške koje pravite tokom pričanja.
  4. 4. Pišite! Ukoliko ste ipak fan standardnog učenja za stolom, sa knjigom, sveskom i pernicom pred sobom, i za vas imamo nekoliko trikova. Kada pokušavate da naučite neke reči, nemojte zaboraviti da pored prevoda na svoj maternji jezik uključite i definiciju te reči na stranom jeziku, kao i primer te reči u nekoj rečenici. Takođe, ukoliko imate prijatelje koji uče isti strani jezik, reči možete ispisati na papiriće i međusobno se ispitivati – ovo je sjajan način da provedete vreme sa društvom na kafi ili u šetnji, a da pritom zajedno i naučite mnogo toga!
  5. 5. Igrajte se! Ukoliko volite da rešavate ukrštene reči, možete ih rešavati i na stranom jeziku! U školama za strane jezike ili na internetu možete pronaći ukrštenice za različite nivoe znanja, kao i mnoge društvene igre na stranom jeziku koje možete igrati sa prijateljima.

Koristeći trikove koje smo vam naveli, usavršićete strani jezik a da to i ne primetite. Mislite da je to nemoguće? Naprotiv! Zbog toga što se nećete previše fokusirati da zapamtite svaki novi detalj, reč, gramatičko pravilo koje vidite, nećete biti pod velikim pritiskom i preforsirati se. U takvoj opuštenoj atmosferi zapamtićete više novih reči i gramatičkih pravila nego što biste naučili provodeći sate pokušavajući da ih naučite napamet, a takođe ćete znati i da ih upotrebite u različitim situacijama. Učenje će vam biti pre svega lako i zabavno, a vrlo brzo oslobodićete se i straha da progovorite na stranom jeziku. Pokušajte!

 

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Nemačka valuta kroz vreme

Nemačka valuta kroz vreme

Guten Tag! Danas ćemo govoriti o nemačkom

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Kada učimo neki strani jezik, često želimo da znamo da li se i u

Posao u Nemačkoj

Posao u Nemačkoj

Razmišljate o preseljenju u Nemačku.. Budite spremni na suo

Da li ste probali eggnog?

Da li ste probali eggnog?

Od kićenja novogodišnje jelke do ukrašavanja kuće