Mapa sajta | Imate pitanje?

Uskršnji običaji u Engleskoj

Uskrs, dan Hristovog vaskrsnuća, predstavlja najveći hrišćanski praznik. Za njega se vezuju brojni običaji, a najpoznatihi među njima je običaj darivanja jajima.  Ovo je tradicija ne samo u Srbiji, već i u mnogim drugim hrišćanskim zemljama.

 

U Engleskoj, darivanje jajima  je možda jedna od najvećih tradicija tokom Uskrsa. Za razliku od danas, u prošlosti, uskršnji pokloni bila su ptičija jaja, oslikana jarkim bojama. Danas, pored kokošijih jaja, najmlađim članovima, na uskršnju nedelju, daju  se čokoladna jaja, koja mogu biti šuplja ili punjena, uglavnom umotana u srebreni ili zlatni papir.

U određenom delu Engleske, popularno je kotrljanje pravih jaja niz brdo. Pobedu odnosi onaj takmičar koji je vlasnik poslednjeg ne-napuknutog jajeta, a ukoliko i sami želite da se okušate u ovoj zanimljivoj tradiciji, morate otići na sever Engleske, u Preston u Lankširu. Pored ovoga, u određenim delovima Engleske popularno je i skrivanja jaja u dvorištu kuće kako bi ih deca tražila.

U Engleskoj možete videti i oblik istorijskog folklornog plesa (Morris dance), koji datira daleko u prošlost, u srednji vek. U vreme Uskrsa, ljudi obučeni u belu odeću, sa maramama i zvončićima na svojim zglobovima plešu i na taj način simboliziju dolazak proleća.

Druga, nešto manje uobičajena tradicija je ples, koja se vezuje za pagansku tradiciju, i koja datira još od vremena pre nego što je hrišćanstvo došlo do obala Velike Britanije. Ovaj ples uključuje ples oko velikog stuba, sa trakama u rukama, sve dok ceo stub ne bude prekriven trakom. Na ovaj po paganskom verovanju, proslavlja se dolazak proleća.

Pored čokoladnih jaja koja se daruju najmlađim članovima porodice, jedna od omiljenih poslastica koja se tradicionalno nalazi na trpezi u Engleskoj za Veliki petak je Hot Cross Buns. Iza ovih pikantnih pogača od pečene ribizle, postoji priča koja je i dan danas aktuelna i koja se obeležava više od 125 godina, u malom Londonskom pab-u.

Legenda kaže da je početkom 19. veka neka udovica živela u kućici sa svojim jednim sinom. Sin mornar, otišavši na more, obećao je da će se vratiti na Veliki petak. 1824. godine, očekujući njegov povratak, njegova majka mu je ispekla vruću pogaču, ali njen sin nikada nije stigao. Svake godine do svoje smrti, majka je pekla pogaču na Veliki petak, nadajući se da će dočekati svog sina kući, koji se nikad nije vratio. Od kad je kuća postala pivnica, mornari dolaze, donose pogače i dodaju ih u mrežu koja visi sa plafona svakog Velikog petka.

Ukoliko i Vi želite da napravite ove ukusne pogače i time iznenadite svoje najmlađe, od sastojaka će vam trebati:

-           300 grama brašna

-           120 grama mleka

-           2 jaja

-           3 grama kvasca

-           9 grama soli

-           40 grama šećera

-           120 grama putera

-           30 grama orašastih plodova   

             (iseckani i prženi)

-           30 grama ribizle.

-           250 grama šećera i 50 grama

           limunovog soka za glazuru.

Pomešajte sastojke, ostavite testo da odstoji 2 sata i nakon 12 minuta pečenja na 200 stepeni Vaše Hot Cross Buns pogače su spremne.

Vaš Moment School

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Nemačka valuta kroz vreme

Nemačka valuta kroz vreme

Guten Tag! Danas ćemo govoriti o nemačkom

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Kada učimo neki strani jezik, često želimo da znamo da li se i u

Posao u Nemačkoj

Posao u Nemačkoj

Razmišljate o preseljenju u Nemačku.. Budite spremni na suo

Da li ste probali eggnog?

Da li ste probali eggnog?

Od kićenja novogodišnje jelke do ukrašavanja kuće