Mapa sajta | Imate pitanje?

Specijaliteti nemačke kuhinje i još poneka zanimljivost

Planirate da posetite Nemačku? Dosta Vam je obične hrane i želite da ispobate neke specijalitete? Onda ste se uputili na pravo mesto. Kroz ovaj mali vodič, pomoći ćemo Vam da se upoznate sa nemačkom kuhinjom pre nego što se nađete u zemlji čiji jezik je jedan od najtraženijih jezika na svetu- nemački jezik.

Za sve vas koji počinjete da učite ovaj strani jezik, poželjno je da se upoznate i sa kultrurom i običajima ove zemlje. Ova srednjeevropska zemlja je veoma poznata po birtijama, krčmama i kafanama, koje imaju pored najpoznatijih svetskih vrsta piva i bogat jelovnik u ponudi. Atmostfera je time opuštena, a enterijer nije nalik uobičajenim restoranima, što dodatno izdvaja ovu zemlju u jedne od najinteresantnijih.

Nemačka je zemlja koja nudi veoma širok spektar različitih jela. Ukoliko volite obilne porcije, dosta začina i detalja onda će Vam tradicionalna jela ove zemlje i te kako prijati. Budite sigurni da nećete ostati gladni! Pored svih znamenitosti koje nudi Nemačka, preporučujemo Vam da probate i ove specijalitete koje smo Vam izdvojilii.

„Sauerbraten“ je pečenje u marinadi vina, začina i povrća. Često se uz ovo ukusno pečenje serviraju i poznate nemačke knedle (prevedeno na nemački jezik -„Knödel“). Ovo pikantno jelo će vas definitivno ostaviti bez teksta. Za ljubitelje mesa, Nemačka je poznata i po kobasicama od kojih trebati pomenuti „Weiß Wurst“ , bele i ljutkaste kobasice, kao i „Currywurst“, kobasice sa karijem, senfom i pomfritom. Nezaobilazne su šnicle od kojih je lovačka šnicla (prevedeno na nemački jezik- „Jäger-Schnitzel“) jedna od najpoznatijih, a uz koju se krompir, povrće i različite salate dobiju. U području Bavarske je „Schweinhaxe“ najomiljenije jelo. Predstavlja svinjsku nogicu serviranu najčešće sa kiselim kupusom.

Osobe koje su obožavaoci povrća mogu krompir u svim regijama u Nemačkoj jesti. „Bratkartoffeln“ su pečeni krompiri koji se na poseban način spremaju zajedno sa lukom, slaninom, a serviraju se sa jajima i zelenom salatom. Čudna kombinacija koju po svaku cenu treba da probate. Jedno od najstarijih jela je svakako kiseli kupus (prevedeno na nemački jezik- „Sauerkraut“). Kiseli kupus potiče sa prostora današnje Nemačke i predstavlja tipično nemačko jelo, a omiljen je i u svim drugim državama.

Ova začinjena hrana koja se nudi uglavnom kao glavno jelo, zahteva posle i dozu šećera u vidu deserta. Jedan od najpoznatijih nemačkih deserta je svakako „Schwarzwälder Kirschtorte“ koja se znatno razlikuje od Švarcvald torti koje imamo i kod nas. Originalni kolač ima u sebi liker od višnje. Interesantno je pomenuti da torta nije dobila ime po istoimenoj regiji, već upravo po likeru. Pored ove ukusne torte sa čokoladom i višnjama u mnogim jelovnicima širom zemlje nudi se kolač sa jabukama i šlagom (prevedeno na nemački - „Apfelkuchen mit Schlagsahne“).

Pored različitih specijaliteta koje smo gore pomenuli, Nemačka je poznata po pecivu. Kao prve treba spomenuti bavarske perece (prevedeno na nemački jezik- “Brezel”) koje su drugačijeg ukusa od naših pereca, veoma su popularne i mogu biti slatke ili slane. Jedna od interesantnih činjenica jeste da u Nemačkoj postoji preko 300 vrsta hlebova i to crnih. Hleb je mnogo tvrđi i nije uopšte nalik našem crnom hlebu. Naravno, nikako ne smemo da izostavimo mekane zemičke (prevedeno na nemački jezik- “Brötchen”), koje morate probati ako se nađete u ovoj zemlji.

Nemački jezik je jedan od najtraženijih jezika u svetu i nemojte se začuditi ako budu od Vas tražili da im se obraćate na istom. Da bi otišli pripremljeni na put i da se ne bi pogrešno razumeli kad se budete odlučili da posetite neku birtiju i probate neka od ovih ukusnih jela, pripremili smo Vam i fraze koje se koriste u restoranima.

Pozdravi:

Guten Tag!- Dobar dan!

Auf Wiedersehen!- Doviđenja! 

Konobar:

Haben Sie sich schon entschieden?- Da li ste se već odlučili?

Fall Sie sich noch nicht entschieden haben, komme ich gerne gleich nochmal wieder. –Ako se niste još odlučili, vratiću se kasnije.

Darf ich Ihnen die Spezialität des Hauses anbieteten?- Smem li da Vam ponudim specijalitet kuće?

Gost:

Ich hätte gern die Speisekarte. –Želeo/la bih jelovnik.

Ich möchte bitte bestellen. –Želeo/la bih da naručim.

Ich möchte bitte bezahlen. Želeo/la bih da platim.

I još ponešto :

Menü/ Speisekarte- Meni

Vorspeise- Predjelo

Hautgericht- Glavno jelo

Nachspeise- Desert

Rechnung- Račun

Kellner/in- Konobar/ica

Getränk- Piće

 

Ukoliko želite da naučite više ili usavršite nemački jezik, postoje različiti kursevi nemačkog jezika koje Vam naš centar stranih jezika nudi . U školi stranih jezika Moment School u okviru standardnih kurseva obrađuju se teme : u restoranu, na putovanju,.. u okviru kojih ćemo vas spremiti kako da se na tečnom nemačkom jeziku obratite konobaru I bez straha poručite I uživate u nekom od specijaliteta koje smo naveli.

 

Vaš:  Moment School, škola za strane jezike – Bulevar Mihajla Pupina 79, Novi Beograd

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

SVETSKI LETNJI FESTIVALI NA KOJIMA JE PROVOD ZAGARANTOVAN

SVETSKI LETNJI FESTIVALI NA KOJIMA JE PROVOD ZAGARANTOVAN

Leto nam stiže, a ako ičemu treba da se radujemo, onda su

,,LETNJI’’ IDIOMI U ENGLESKOM JEZIKU

,,LETNJI’’ IDIOMI U ENGLESKOM JEZIKU

Već smo Vas upoznali sa raznim ,,zimskim“ idiomima k

SAVETI ZA UČENJE DVA STRANA JEZIKA ISTOVREMENO

SAVETI ZA UČENJE DVA STRANA JEZIKA ISTOVREMENO

Da li je moguće učiti dva jezika u isto vreme? Da!

Da li je zaista toliko teško naučiti nemački jezik

Da li je zaista toliko teško naučiti nemački jezik

Učiti neki strani jezik zaista može delovati teško