Mapa sajta | Imate pitanje?

ŠEST KORAKA DO USPEŠNE KONVERZACIJE

“ Words don’t come easy”

Pokušavate da zapamtite liste novih reči na engleskom, nemačkom ili nekom drugom stranom jeziku.  Odlično vladate gramatikom, ali je vaš najveći problem i dalje konverzacija -  blokirate se kada treba tečno i nesmetano  da progovorite . Ne nervirajte se, niste jedini . Zbog čega se ovo dešava i kako prevazići ovaj problem ?

Pričajte sporije

Možda ste veoma fluentni i elokventni kada pričate na maternjem jeziku, ne zbunjujete se i ne pravite pauze tokom komunikacije. Jednom rečju prava ste pričalica. Međutim, nemojte očekivati da ćete tom brzinom tačno komunicirati i na engleskom jeziku. Posebno ukoliko ste početnik. Početnici ne bi trebalo da brinu o svojim gramatičkim greškama i o tome kakav će utisak ostaviti na sagovornika. Zbog toga ubacite u drugu brzinu i pričajte sporije.

Dajte sebi vreme da razmislite

Možda se brinete da su vam sagovornici nestrpljivi i žele da im što pre kažete sve što ste naumili. To nije tačno. Ljudi više vole dobro osmišljenu rečenicu nego na brzinu izgovorenu besmislicu. Opustite se.

Jedna veoma korisna stvar koju možete primeniti u ovakvim situacijama je da se naoružate raznim korisnim izrazima i frazama u engleskom jeziku koje možete uvek upotrebiti. U ovakvim situacijama fokus je na vašem sagovorniku, a ne na vama. Vi mu možete postavljati pitanja, a samim tim delovaćete  mnogo samouverenije i fluentnije.

PAR  KORISNIH PITANJA U ENGLESKOM JEZIKU

  1. How are things ? (formal)
  2. How's things? ( informal)
  3. How are you getting on?
  4. What have you been up to?
  5. What do you think of.... ?/ What do you think about... ?
  6. How d'you feel about...?  (d'you= do you)
  7. Are you up for a drink? ........

Učite cele rečenice, a ne samo pojedinačne reči

Ovo vam može pomoći. Kada učite nove reči, potrudite se da zapamtite nekoliko rečenica koje ih sadrže, možda nekada budete u prilici da ih iskoristite i upotrebite. Nažalost, mnogi uče samo pojedinačne reči napamet, neznajući kako pravilno da ih upotrebe u rečenici. Ne budite među njima.

Naučite da slušate

Kada komunicirate na stranom jeziku, obično se svako od nas fokusira samo na ono što izgovaramo. Zaboravljamo da saslušamo pažljivo  sagovornika. Ovo je potpuno je pogrešno, obzirom da vaš sagovornik najčešće koristi vokabular kao i gramatičke strukture koje će vam najverovatnije biti jednog dana od koristi u nekoj daljoj komunikaciji. Ne zaboravite da obratite pažnju na sve fraze, izraze koje čujete na engleskom jeziku. Potrudite se da postanete dobar slušalac – mnogo će vam pomoći.

Vežbajte pravilno postavljanje pitanja

Ne zaboravite da je komunikacija proces koji se odvija u dva pravca. Budite uljudni, ne dozvolite sebi da budete pasivan sagovornik, stoga se svojski potrudite da postavljate adekvatna pitanja tokom razgovora. Ukoliko vam ponestane ideja, ne zaboravite da vaš sagovornik možda uvek ima nešto da doda- postavljajte otvorena pitanja :

  • What are your views on that?
  • How about you?
  • Why do you think in that way?

Ova jednostavna pitanja pomoći će vam da konverzacija nesmetano teče.

Pričajte i samo pričajte

Kao što smo na početku teksta pomenuli, možda znate dosta o jeziku, ali svoje pasivno znanje treba da aktivirate. Cilj vam je da progovorite tačno i tečno, pa je stoga vežba najbolji način da poboljšate svoju konverzaciju. Postoje razni sajtovi na kojima možete online komunicirati na željenom stranom jeziku sa izvornim govornicima ili nas posetite u školi Moment School na Novom Beogradu u ulici Bulevar Mihajla Pupina 79 i upišite naš konverzacijski kurs. Uz druženje i u prijatnoj atmosferi zajedno učimo pravilno da komuniciramo na željenom stranom jeziku.

Vaš Moment School, škola stranih jezika Novi Beograd

 

 

 

 

 

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Nemačka valuta kroz vreme

Nemačka valuta kroz vreme

Guten Tag! Danas ćemo govoriti o nemačkom

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Kada učimo neki strani jezik, često želimo da znamo da li se i u

Posao u Nemačkoj

Posao u Nemačkoj

Razmišljate o preseljenju u Nemačku.. Budite spremni na suo

Da li ste probali eggnog?

Da li ste probali eggnog?

Od kićenja novogodišnje jelke do ukrašavanja kuće