Mapa sajta | Imate pitanje?

PRIVATNE ŠKOLE - OVO SIGURNO NISTE ZNALI

Da li je vaša prva reakcija na spomen privatne škole bila da se namrštite? Mnogi od nas smatraju da su privatne škole samo privilegija bogatih, da služe isključivo da bi se deca razmazila, a mišljenje koje je najrasprostanjenije je svakako da se u njima sve ocene mogu platiti. Međutim, u današnje vreme sve se više čini da privatne škole imaju prednost nad državnim, a predrasude o tome da je obrazovanje u privatnim školama dostupno samo onima koji imaju dubok džep, više je posledica nedovoljne informisanosti roditelja, nego stvarnost.

Naravno, pohađanje privatne škole košta mnogo više nego pohađanje državne škole. Ali da li ste znali da jedna godina u najskupljoj privatnoj školi košta neverovatnih 175.000 dolara? Ova škola se nalazi u Švajcarskoj, i pored toga što nudi najbolja predavanja iz umetnosti sa najmodernijom opremom, ova škola poseduje koncertnu halu sa 1.000 sedišta i konjički centar sa 30 konja, a studentima je na raspolaganju i velika jahta na Ženevskom ostrvu i spa centar u kome mogu da se opuste. Međutim, ovu školu nije lako upisati, jer postoji veoma rigorozan proces upisa.

Otkrićemo vam još nekoliko zanimljivosti iz sveta privatnih škola.

Zbog činjenice da je mozak tinejdžera programiran tako da loše funkcioniše u prepodnevnim časovima, ali odlično funkcioniše u popodnevnim, u Engleskoj je otvorena privatna škola za spavalice! U ovoj školi nastava počinje tek u 13.30 i traju do 19 časova, a jedna godina u ovoj školi košta 19.000 evra. Ovo nije prva škola koja je došla na ovu ideju – u Britaniji postoji još nekoliko škola čija nastava počinje nakon 10 časova, i ove škole potvrđuju da je kasniji početak nastave pozitivno uticao na koncentraciju učenika, kao i da su rezultati na testovima bolji.

Još jednu zanimljivost predstavlja sistem obrazovanja u Finskoj – tamo se škole doživljavaju kao drugi dom, nastavnici se oslovljavaju imenom, mnogo se priča i diskutuje, vrata svih učionica po školama su uvek otvorena, učenici su u školama ležerno i kućevno obučeni, uvek po učionici trčkaraju u čarapama, a neki obuvaju i kućne papuče. Osim toga, u školama, pored redovnih učionica postoje i teretana, biblioteka, prostorije za razonodu, soba sa muzičkim sadržajima, soba za sekciju narodnih rukotvorina, studio za glumu, prostorija za  naučna istraživanja, šah stolovi i mnogo toga još. Škole takođe imaju i razne životinje koje učenici hrane, a mnogobrojne biljke sami đaci zalivaju i time se uče odgovornosti i ljubavi prema prirodi. Pored ovoga, sakupljaju i materijale za reciklažu što im širi ekološku svest. Deci je dozvoljeno i da pomažu tetkicama ili u kuhinji ako to žele, i time se briše preterana hijerarhija. Kada je vreme za odmor, deci je dozvoljeno da idu napolje bez obzira da li je kiša ili sneg.

Verovali ili ne, obrazovanje u finskim školama je – besplatno!

Kada je reč o Srbiji, vodeće mesto među privatnim školama ipak zauzimaju privatne škole stranih jezika. Znanje stranih jezika uglavnom ostaje na nivou znanja stečenog u srednjoj školi, a ukoliko se jezik ne koristi, to znanje se polako gubi, a gledanje filmova i serija na stranim jezicima nije dovoljno da bi vam donelo titulu „poznavaoca stranog jezika“. Zato su kursevi u privatnim školama stranih jezika najefikasniji način za usavršavanje stranih jezika, a za razliku od privatnih srednjih škola ili gimnazija – cene kurseva u školama stranih jezika pristupačne su gotovo svima. A povrh toga, epitet poliglote otvoriće vam mnoga vrata u poslovnom svetu!

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Nemačka valuta kroz vreme

Nemačka valuta kroz vreme

Guten Tag! Danas ćemo govoriti o nemačkom

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Kada učimo neki strani jezik, često želimo da znamo da li se i u

Posao u Nemačkoj

Posao u Nemačkoj

Razmišljate o preseljenju u Nemačku.. Budite spremni na suo

Da li ste probali eggnog?

Da li ste probali eggnog?

Od kićenja novogodišnje jelke do ukrašavanja kuće