Mapa sajta | Imate pitanje?

NOĆ VEŠTICA - HALLOWEEN 2019

Kao što znate, večeras je Noć veštica, ili na engleskom jeziku ''Halloween'', kako ga Amerikanci zovu. To je svetkovina koja se obeležava 31. oktobra, noć uoči praznika Svih svetih (na engleskom All Saint's day). Ova noć važi za najstrašniju i najjeziviju noć u godini, a gledanje horor filmova, razni kostimi, maske, izrezane bundeve i strašne priče samo su delić običaja koji je prate. Pa da vidimo kako je sve počelo.....

Još od davnina, indoevropski narod Kelta je verovao da u noći između 31. oktobra i 1. novembra mrtvi izlaze iz svojih grobova ne bi li posetili mesta gde su nekada živeli. Kelti su tada, iz straha od posete duhova, pravili buku i maskirali se u duhove ne bi li ih tako oterali i zaštitili se.

Ovaj običaj su nasledili mnogi narodi, i svaki od njih je u njega uneo neke izmene. Ipak, neki od običaja su ostali jedinstveni za većinu naroda.

"Trick or treat" tradicija

U svojim kostimima, deca, a i odrasli, idu od vrata do vrata i traže poslastice (engleski jezik - ''treat''). Od komšija se očekuje da nabave slatkiše i spremno dočekaju maskirane mališane. Deca, obučena u razne kostime idu i pevaju pesmice, a za uzvrat dobijaju poslastice.

Rezbarenje bundeva

Rezbariti bundevu (na engleskom jeziku ''to carve a pumpkin'') je postalo simbol Noći veštica. Naime, Kelti su rezbarili razno povrće i unutra palili sveću, ne bi li tako osvetleli put do njihovog doma dobrim duhovima. Vremenom su mnogi narodi počeli da rezbare bundevu, iscrtavajući oči, usta i nos, tako da se simbol bundeve ustalio kao deo ove svetkovine. Bundeve moraju da izgledaju veoma sablasno (na engleskom ''spooky'' ili ''ghostly'').

Kostimi

Glavna tradicija Noći veštica je nošenje kostima. Deca i odrasli se maskiraju u duhove, veštice ili kosture (na engleskom ''ghosts, witches, or skeletons''), a neki se ipak odluče za ne tako strašne kostime, kao što su kostimi superheroja, filmskih zvezda ili likova iz crtaća.

Tradicionalne boje Noći veštica su narandžasta i crna. Narandžasta predstavlja žetvu u jesen, dok crna boja označava smrt.

Poklade - srpski "halloween"

Poslednja nedelja pred veliki post se zove "bela nedelja", a poslednji dan ove nedelje su "bele" poklade. Veruje se da su poklade dan za praštanje i veselje.

Ono što u neku ruku povezuje Noć veštica i Poklade je to da se nekada ova nedelja u srpskim selima obeležavala prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih seljani darivali mesom, slaninom, kolačima, ili  jajima.

Ovaj praznik ima veliki značaj u Americi, Velikoj Britaniji, Kanadi itd. i drugi je na listi praznika koji najviše ljudi slavi (prvi je Božić - Christmas). Učenje o samoj kulturi druge zemlje dosta pomaže i kada želimo da savladamo neki strani jezik. Samim tim, Noć veštica predstavlja nezaobilaznu i vrlo zanimljivu temu dok učimo engleski jezik.

Ukoliko želite da upišete kurs engleskog ili nekog drugog jezika, mi smo tu da vam olakšamo učenje i približimo  kulturu jezika koji biste želeli da savladate,

Vaš Moment School, Beograd

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Posao u Nemačkoj

Posao u Nemačkoj

Razmišljate o preseljenju u Nemačku.. Budite spremni na suo

Da li ste probali eggnog?

Da li ste probali eggnog?

Od kićenja novogodišnje jelke do ukrašavanja kuće

Muzika i engleski jezik

Muzika i engleski jezik

Umorili ste se od  tradicionalnog načina učenja jezika,

Gledamo filmove - učimo engleski

Gledamo filmove - učimo engleski

Gledanje filmova na engleskom jeziku je