Mapa sajta | Imate pitanje?

Noć veštica (Halloween)

U oktobru, izlozi mnogih prodavnica postaju narandžasto-crni, ukrašeni bundevama, vešticama, metlama i crnim mačkama, a ovo je samo deo atmosfere. Da li Vam je poznato kako je ovaj festival nastao, ili zašto su baš bundeve njegov osnovni simbol? Pročitajte ovaj članak i saznajte više o tome!

Noć veštica je festival koji je popularan u mnogim zemljama širom sveta, ali da li znate odakle potiče? Naime, Noć veštica vodi poreklo iz keltske i romanske kulture, gde se pre više od dve hiljade godina slavio u Britaniji, Irskoj i nekim delovima Francuske, kako bi se obeležio početak zime. Kada su Rimljani upali u zemlju, spojili su ovaj festival sa svojim paganskim festivalom „Feralia“, kojim su slavili mrtve. Zbog toga su boje koje obeležavaju ovaj festival narandžasta, koja simbolizuje žetvu krajem jeseni, i crna, koja simbolizuje smrt.

Kako se hrišćanstvo širilo, crkva je nastojala da ove paganske običaje zameni zvaničnim crkvenim praznicima. Jedan od ovih dana bio je prvi novembar, poznat kao „Dan svih svetih“ (All Hallows), dok je 31. oktobar bio poznat kao „Veče svih svetih“ (All Hallows’ Eve), odakle potiče i naziv „Hallowe’en“.

Takođe, nekada je postojala tradicija koja se zvala „souling“. Siromašni ljudi su tada išli od kuće do kuće moleći ljude za hranu, dok su zauzvrat pevali molitve za mrtve. Ovaj običaj više ne postoji, ali održao se u vidu moderne dečje igre za Noć veštica, najčešće u Americi, kada se deca maskiraju u duhove, veštice i čudovišta i idu od kuće do kuće tražeći slatkiše. Ova igra je poznata pod nazivom „Trick or treat“.

Jedan od najčešćih simbola za Noć veštica jeste bundeva. Budeva se očisti i isprazni i na kori se izrežu oči i usta, a unutra se stavi sveća, kako bi bundeva služila kao lampa. U engleskom jeziku ovakva bundeva poznata je kao „Jack-o’-lantern“. Naziv potiče iz irske legende o čoveku po imenu Džek (Jack) koji je sklopio pakt sa đavolom.

Osim toga, neki od simbola su i crne mačke, žabe, miševi i pauci. Što je životinja neprijatnija i opasnija, to je bolji simbol za Noć veštica. Omiljene su i noćne životinje poput slepih miševa. Cilj je zastrašiti druge ljude, zbog čega je posebno popularno i gledanje horor filmova. Povodom ovog festivala organizuju se i brojne žurke i maskenbali, a najpoznatija je žurka koja se svake godine organizuje u Šefildu, gradu na severu Engleske, pod nazivom „Fright Night“. Ovaj događaj svake godine poseti čak preko 40,000 ljudi!

Da li ste i Vi već spremili ovogodišnji kostim za Noć veštica?

Moment School, škola za strane jezike Novi Beograd

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Neobični događaji vezani za Dan zaljubljenih

Neobični događaji vezani za Dan zaljubljenih

Bliži nam se Dan zaljubljenih  i u mnogim državama,

"Zimski" idiomi u engleskom jeziku

Zima nam je odavno stigla, te smo, u skladu sa tim, odluči

ŠEST KORAKA DO USPEŠNE KONVERZACIJE

ŠEST KORAKA DO USPEŠNE KONVERZACIJE

“ Words don’t come easy”

Sličnosti između engleskog i nemačkog jezika

Sličnosti između engleskog i nemačkog jezika

 Pre nego što su se razdvojili i počeli da se razvijaj