Mapa sajta | Imate pitanje?

Najčešće greške u engleskom jeziku

Da li znate da će engleski jezik koji danas nosi titulu lingve franke u skorijoj budućnosti postati jedini vid sporazumevanja među ljudima koji pripadaju različitim kuturama i jezicima. Ovaj globalni jezik je danas i jezik nauke, a ne samo jezik poslovne i privatne komunikacije.  Zato nije ni čudo što se ponekad dogodi da napravimo greške dok pokušavamo da svladamo ovaj jezik budućnosti.

                                                   

Da li znate da je engleski jezik  četvrti najrasprostranjeniji maternji jezik na svetu, a procenjuje se da trenutno postoji više od 1,5 milijardi govornika engleskog, kako maternjih, tako i stranih. Upravo zbog toga ne iznenađuje činjenica da  engleski jezik nosi titulu lingve franke i da će u skorijoj budućnosti jedini vid sporazumevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama i jezicima, biti upravo ovaj globalni jezik. Trenutno u svetu, više od milijardu ljudi uči engleski svakodnevno jer engleski više nije samo način komunikacije u privatnom životu, već je i jezik nauke. Zato nije ni čudo što se ponekad dogodi da napravimo greške dok pokušavamo da savladamo ovaj jezik budućnosti. Neke greške su česte i prave ih gotovo svi govornici engleskog jezika.

Pa da vidimo šta nas to ovde muči...

Često imamo nedoumice kada želimo da upotrebimo glagol pozajmiti na engleskom jer smo u tom slučaju suočeni sa dva glagola- borrow i lend. Kada treba da upotrebimo borrow, a kada lend? Borrow se koristi u značenju pozajmiti nešto od nekoga, a lend pozajmiti nešto nekome.

*Mrs Robinson is lending some money to her son, Tom. Tom is borrowing some money from his mother.

Sigurno vam se nekad dogodilo da kažete kako volite da jedete pustinju. Samo trenutak.... To nije sigurno ono što se hteli da kažete. Razlog za ovu grešku su dve reči koje se slično pišu, ali se izgovaraju različito- desert i dessert. Ono što ste vi vjerovatno hteli kažete jeste da volite da jedete dezerte.

*I like to eat desserts.     not         I like to eat deserts

 

Reči koje se takođe često mešaju su effect i affect. Affect je glagol i on znači uticati na nešto. Dok je effect imenica koja označava neki efekat, posledicu, utisak u zavisnosti od konteksta.

*Smoking can affect your health.    or      Smoking can have a bad effect on your health.

Obe prethodne rečenice su ispravne, ali nikako ne možemo da kažemo- Smoking can effect your health!

Is Real madrid going to loose the game?

Ako niste ništa čudno primetili u prethodnoj rečenici, onda imam lošu vest za vas.  Glagol koji vam je potreban u ovom kontekstu je lose, a loose je pridev koji znači širok.

*Did you lose your glasses again? 

*I've lost twenty pounds and now these jeans are really loose. 

Često se dogodi da nismo sigurni kako da ispravno napišemo neku reč. Da li da napišemo advice ili advise? Ili practise ili practice? Rešenje je jednostvno. Obe reči su ispravne, a sve zavisi od konteksta. Ako nam je potreban glagol, onda koristimo practise odnosno advise. A ako želimo da upotrebimo imenicu, ona koristimo practice odnosno advice.

His doctor advised him against smoking.

I think I'll take your advice and take the green dress.

She practises the violin every day.

Are you coming to volleyball practice this Saturday?

U američkoj varijanti engleskog jezika, practice se koristi i za imenicu i za glagol.

Ponekad se imenice i glagoli pišu isto, a ponekad se razlikuju u samo jednom slovu što može da dovede do zabune. Svi znamo da imenica breath znači dah, a da li ste znali da se glagol od ove imenice piše breathe? Češće nego ne, ovo malecno slovo „e“ se „izgubi u prevodu“ i bude nepotrebno izostavljeno i zaboravljeno.

You take my breath away.

Could you please breathe more slowly?

Ove greške nisu ozbiljne. U većini slučajeva, osoba sa kojom komunicirate će vas razumeti, ali ponekad može da dođe do smešnih i neugodnih situacija. Ponekad se  slučajno dogodi da zamenite dve reči, kao recimo snack i snake. Zato dobro razmislite da li želite nekome da kažete da volite da jedete zmije u slobodno vreme, umesto grickalica?

Vaš Moment School 

www.momentschool.rs

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Posao u Nemačkoj

Posao u Nemačkoj

Razmišljate o preseljenju u Nemačku.. Budite spremni na suo

Da li ste probali eggnog?

Da li ste probali eggnog?

Od kićenja novogodišnje jelke do ukrašavanja kuće

Muzika i engleski jezik

Muzika i engleski jezik

Umorili ste se od  tradicionalnog načina učenja jezika,

Gledamo filmove - učimo engleski

Gledamo filmove - učimo engleski

Gledanje filmova na engleskom jeziku je