Mapa sajta | Imate pitanje?

KAKO DA NAUČIM ŠTO VIŠE REČI NA ENGLESKOM JEZIKU

Obogaćivanje svog vokabulara u željenom stranom jeziku (u tekstu ćemo pričati o engleskom jeziku) jedan je od najvažnijih elemenata na putu ka tome da postanete tečni govornici istog. Iako su gramatika i izgovor takođe važni, vokabular je taj koji pruža mogućnost da pravilno prenesemo ono što želimo da kažemo, a da se pritom ne izgubimo i u najjednostavnijem razgovoru. Stručnjaci kažu da je otprilike između 2000 i 2500 reči dovoljno da učenik postane fluentan u engleskom jeziku. S toga Vam otkrivamo  nekoliko načina za kvalitetno obogaćivanje vokabulara i dostizanje tog broja.

1. Učite u kontekstu 

Mnogi od nas se verovatno sećaju pokušaja da zapamte veoma dugu i suvoparnu listu vokabulara kao deo domaćeg zadatka, a da pritom to nisu obavili baš uspešno. Nov vokabular ima mnogo više smisla i lakše se pamti ako je postavljen u određeni kontekst, tako da uvek nastojte da sami sastavite rečenice ili pričice koristeći nove reči koje ste naučili i pokušajte da uvek pristupate svom učenju vokabulara kroz kontekst.

2. Čitajte, čitajte, čitajte

Čitanje je jedan od najboljih načina da sebe izlažete novom vokabularu. Ne morate da čitate klasičnu književnost na engleskom jeziku, ali uvek možete naći publikacije koje su bitne za Vašu motivaciju da naučite taj strani jezik. Ako učite engleski jezik zbog posla, onda tražite publikacije vezane za biznis ili trgovinu, ako pak učite jezik za putovanja, onda pratite razne lokalne novine ili publikacije vezane za putovanja. Iskoristite i društvene mreže takođe – pratite blogove koji se odnose na teme koje Vas interesuju na engleskom jeziku.

3. Gledajte i slušajte

Nekim ljudima je lakše da slušaju tj. da određenu reč čuju naglas i tako je nauče. Kako se Vaše jezičke veštine razvijaju, možete da pređete sa audio materijala za učenje na autentične audio snimke poput radija, reklama ili audiovizuelnih materijala poput filmova ili klipova na Youtube-u.

4.  Vizualizujte

Ukoliko ste više vizuelni tip učenika, korisno bi Vam bilo da pravite konekcije između novog vokabulara i slika koje ga opisuju. Na primer, ako želite da naučite reč ,,messy” na engleskom jeziku, koja znači ,,neuredan” uvek možete u glavi zamisliti osobu koja mesi hleb i tako zapamtite datu reč.

5. Napravite sopstveni rečnik

Napravite malu sveščicu gde ćete ispisivati novi vokabular i tu svesku uvek nosite sa sobom tako da uvek možete zapisati neku novu reč na koju naiđete u određenom kontekstu. Takođe možete koristiti svoj mobilni telefon ili tablet, ali sveska je uvek na neki način ličnija – možete dodavati razne ilustracije i grupisati reči na način na koji Vama najviše odgovara.

6.  Budite radoznali

Uvek nastojte da primećujete nove reči na nekom stranom jeziku. Ako naiđete na neku reč koju ne razumete, potražite značenje u rečniku ili onlajn i otkrijte kako da reči koje redovno koristite u maternjem jeziku, koristite i u stranom jeziku.

7. Malo i često

Malo i često učenje je uvek bolje nego da sve ostavite do kasno u noć pre Vašeg sledećeg časa ili putovanja. Pokušajte da provedete malo vremena svakog dana tako što ćete čitati svoju svesku sa novim vokabularom, a ovo će Vam pomoći i da pojačate svoje znanje.

8.  Aktivno ga koristite

Najbolji način da proširite svoj vokabular na engleskom ili jeste da aktivno vežbate ono što naučite. Ako niste u mogućnosti da provodite vreme u zemlji gde se taj strani jezik govori, onda morate da kreativno razmišljate; pronađite kolege koji govore jezik koji učite i pridružite se razgovoru. Ukoliko ne poznajete nikoga ko govori taj strani jezik, onda budite inventivni i sami smislite pričice ili dijaloge, ali najvažnije je da naučeni vokabular aktivno koristite.

9. Lepljivi papirići ili kartice u boji

Nije dovoljno da učite vokabular samo jednom; potrebno je da se uvek ponovo vraćate na reči i da osvežavate svoje znanje. Redovno se podsećajte vokabulara koji ste naučili, koristite lepljive papiriće ili kartice u boji, ali šta god radili, uvek se iznova vraćajte novonaučenom vokabularu.

Tako da, bilo da učite nemački jezik za poslovne svrhe ili želite da naučite španski kako biste otišli na putovanje u Španiju, nikada ne zaboravite da budete istrajni! Dok god ima volje, ima i rezultata, a ako znate koji su Vaši ciljevi i šta sa određenim stranim jezikom želite da postignete, pristupite širenju sopstvenog vokabulara jer bez reči nema ni komunikacije!

Vaš  Moment School, škola stranih jezika Novi Beograd

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Nemački jezik u pet koraka

Nemački jezik u pet koraka

Otkrivamo Vam najbrži i najefikasniji način, ili drugim rečima k

DENGLISH- ZNATE LI ŠTA ZNAČI ?

DENGLISH- ZNATE LI ŠTA ZNAČI ?

Svi veoma dobro znamo da je engleski jezik  u

Uskršnji običaji u Engleskoj

Uskršnji običaji u Engleskoj

Uskrs, dan Hristovog vaskrsnuća, predstavlja najveći hriš

PROŠLA VREMENA U ENGLESKOM JEZIKU

PROŠLA VREMENA U ENGLESKOM JEZIKU

Pisali smo vam već o sadašnjim vremenima u englesko