Mapa sajta | Imate pitanje?

Engleski jezik - kako poboljšati fluentnost

Prvo pitanje koje se sasvim spontano i prirodno nameće kada počinjemo da učimo neki strani jezik je: " Mogu li da naučim da pričam tečno? " Odgovor je: da! Da li je lako? Ne. Ali nije nemoguće. Verujemo da ste, ako odlučite da naučite neki strani jezik, osoba koja je spremna na učenje i posvećivanje sebe određenom zadatku. I taj zadatak ćete uspešno odraditi ako ste spremni da naporno radite i ako ste otvoreni za nove ideje i koncepte. Mi Vam donosimo pet najvažnijih tajni uz pomoć kojih ćete postići fluentnost kako u engleskom, tako i u bilo kom drugom stranom jeziku!

1. ,,Dobar slušalac - odličan učenik “

Prva stvar koju bi trebalo da uradite ako učite engleski jezik, ili i bilo koji drugi  jeste da slušate govor na tom jeziku, jer je to izuzetno važno za samu govornu sposobnost. Naime, što više slušate engleski jezik, to ćete tečniji govornici postati. Mnogi polaznici su nas pitali zašto je slušanje toliko važno i kako ono može pomoći da se postane bolji govornik. Mi im onda skrenemo pažnju na to kako smo sam srpski jezik naučili. Da li su, kada smo bili mali, naši roditelji krenuli da nam objašnjavaju pravila gramatike srpskog jezika, ili nas učili kako da pišemo i čitamo dok smo mi još uvek puzeli po sobi? Naravno da nisu. Oni su samo pričali, nama, međusobno, ili sa drugim ljudima. A mi? Mi smo slušali. Ponekada smo slušali pasivno, ponekada sa trudom, obraćajući pažnju na zvuke svuda oko nas i pokušavali da razumemo. Ono što je važno jeste da smo bili okruženi jezikom. I nakon nekog vremena pukog slušanja, i sami smo progovorili. S toga, Vaša govorna sposobnost u engleskom jeziku će se znatno poboljšati ako slušate. Naravno, koliko slušanja će Vam biti potrebno zavisi od osobe do osobe, ali najjednostavniji odgovor je: što više to bolje, i još važnije, što češće i konstantnije, to bolje! Evo nekoliko predloga:

-          Gledajte video snimke na engleskom jeziku – pokušajte da zatvorite oči i da što više pažnje posvetite samom slušanju

-          Slušajte engleske radio stanice

-          Slušajte pesme na engleskom i vežbajte da ih sami pevate

-          Slušajte audio knjige na engleskom

-          Kada čujete novu reč na engleskom, ponavljajte je u sebi više puta

-          I naravno, Internet je najbolji izvor na kojem možete naći razne audio i video snimke uz koje možete vežbati slušanje

                       

2. ,,Šta je drugo čitanje ako ne tihi razgovor?”

Čitajte puno! Znamo da neki od Vas možda ne vole čitanje čak ni na srpskom, a kamoli na engleskom ili drugom stranom jeziku i evo priznajemo da će ovo svakako lakše pasti ljudima koji uživaju u čitanju. Ali čak i ako ne volite čitanje, obećavamo da će Vam ova veština biti od velike pomoći! Možda se pitate zašto je čitanje važna veština. Pre svega, jedna od glavnih prednosti čitanja jeste obogaćivanje sopstvenog vokabulara na engleskom jeziku. Možete naići na puno novih reči i lakše ih zapamtiti jer ste ih našli u nekom kontekstu. A to je izuzetno važno! Ako učite same reči, možda ne razumete tačno kako tu reč treba iskoristiti. Lako je naučiti definiciju neke reči, ali da li samo na osnovu te definicije možete zaključiti kako da reč iskoristite u rečenici? Sa druge strane, kada na reč naiđete u kontekstu, u raznim rečenicama, sebi stvarate sliku o tome ne samo šta ta reč znači, već i kako se tačno koristi. Zbog toga je čitanje izuzetno važno. Takođe, probajte da, kada naiđete na nepoznatu reč, ne potražite odmah značenje u rečniku, već da probate sami da zaključite koje je značenje reči na osnovu konteksta. Ako se čini da ima previše nepoznatih reči, nemojte odustajati. Probajte da pročitate koliko god možete, i ako na kraju razumete poentu toga što ste pročitali, na dobrom ste putu! Ukoliko ne, onda sebi olakšajte i uzmite neki lakši materijal za čitanje. Prilagodite uslove sebi i svojim sposobnostima, ali nemojte prestajati da čitate!

 3. ,,Drugi jezik je druga vizija života“

Kada učite strani jezik, prosto morate da ga upotrebljavate kada god imate prilike za to. Pričajte čak i kada se osećate nelagodno i kada niste sigurni da ćete razumeti svog sagovornika. I morate pričati čak iako ste stidljivi. Vežbanje je ono što gradi sposobnost da se izražavate na stranom jeziku. Ne možete postati tečni govornici ni na jedan drugi način. Naravno, kod nas engleski nije maternji jezik te ćete teže nailaziti na situacije gde možete pričati na engleskom. Jedna od solucija jeste da naravno započnete kurs engleskog. Ali uvek sve zavisi od Vaše volje, jer Vas niko nikada ne može prisiliti da pričate. To morate uraditi sami.

4. ,,Gramatika nije uvek najvažnija“

Gramatika jeste važna. Ali ono što treba da znate jeste da poznavanje svih gramatičkih pravila ne mora da znači da ste dobri govornici engleskog jezika. Ako poznajete sva gramatička pravila, vrlo je verovatno da biste pobedili nekog izvornog govornika engleskog jezika u takmičenju iz gramatike. To je zato što oni ne razmišljaju previše o gramatici i njenim pravilima, već im je to osećaj koji su stvorili od malena, kao i mi u srpskom. Savršeno razumeti englesku gramatiku ne znači da možete govoriti engleski jezik. To je zato što, ako želite da zaista razumete engleski i da govorite na istom, vežbanje gramatike neće napraviti veliku razliku. Iako je potrebno da razumete neke osnovne strukture, vežbanje gramatike do detalja Vam neće povećati sposobnost da se na tom stranom jeziku izražavate – ono što hoće jesu veštine poput slušanja, čitanja, pisanja i same konverzacije. Čak iako pravite puno grešaka, sve je to deo jednog prirodnog procesa u učenju stranog jezika. Tako da zapamtite – gramatika je sredstvo. Sredstvo koje spaja sve ostale delove stranog jezika. Cela poenta učenja stranog jezika jeste da se taj jezik koristi. Naravno, ne kažemo da ne treba uopšte da učite gramatiku. I ona ima svoje mesto u procesu učenja. Ali ponekada je možete staviti sa strane. Samo slušajte. Čitajte. Pričajte.

5. ,,Čovek je ono u šta veruje!“

Zato verujte u sebe! Verujte da nešto možete! Ovako ćete zaista raditi, vežbati i nastojati da postignete svoj cilj. Morate verovati u sebe jer ćete u procesu učenja nailaziti i na dobre i na loše trenutke. Ponekada ćete osećati sumnju i frustraciju, ponekada ćete osećati kao da ne napredujete. Ali najvažnije je da uvek znate da opraštate sebi na svim greškama koje napravite u procesu samog učenja. Taj proces je lagan i svako postigne određeni nivo u određeno vreme, jer svako ima određeni način učenja. Svi smo drugačiji i radimo stvari na specifične načine. Tako svako od nas ima drugačiji stil učenja i napredovanja. Nekome je potrebno vrlo malo da bi se snašao, a neko mora da se više potrudi i vežba. Tako da, budite spremni na to da će Vam možda biti potrebno više vremena. Morate biti strpljivi i zapamtite – ne postoji nikakva prečica do savladavanja stranog jezika, ali svakako možete stići do tog uspeha! Već ste jednom to uradili tako što govorite svoj maternji jezik tečno. Naravno, lakše je naučiti jezik kada ga učite od malena, ali to ne znači da nije moguće da naučite strani jezik i sada. Sva ova navedena pravila možemo upotrebiti ukoliko učimo nemački jezik, italijanski, ruski jezik, itd. Vaše je da verujte u sebe i možete postići sve!

Vaš Moment School, škola stranih jezika Novi Beograd

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Vodič kroz Berlin

Vodič kroz Berlin

Nemačka prestonica, koja je od 13. veka bila podeljena, z

PREDNOSTI ZNANJA ENGLESKOG U SRBIJI

PREDNOSTI ZNANJA ENGLESKOG U SRBIJI

Ukoliko razmišljate da počnete da učite neki stran

Nemački jezik u pet koraka

Nemački jezik u pet koraka

Otkrivamo Vam najbrži i najefikasniji način, ili drugim rečima k

DENGLISH- ZNATE LI ŠTA ZNAČI ?

DENGLISH- ZNATE LI ŠTA ZNAČI ?

Svi veoma dobro znamo da je engleski jezik  u