Mapa sajta | Imate pitanje?

APLIKACIJE ZA UČENJE ENGLESKOG JEZIKA – DA ILI NE?

Statistike pokazuju da se danas sve češće koriste razne aplikacije za učenje stranih jezika, pridaje im se dosta pažnje, a kreatori istih tvrde da one zaista mogu pomoći svima koji poseduju pametne telefone da nauče željeni strani jezik.
Uz pomoć ovih aplikacija, korisnik se upoznaje sa novim vokabularom i provodi svega nekoliko minuta svaki dan radeći kratke vežbe i prevodeći rečenice. Reči koje pogrešite se pojavljuju ponovo i ponovo, sve dok ih ne zapamtite. Kada uspešno pređete sve vežbe, otvarate nove i naprednije nivoe. Da li ovakav način učenja zaista može da zameni kurs engleskog jezika u nekoj školi i živu reč ? Mi smo malo istraživali, da li ovakve aplikacije u potpunosti pružaju sve što je potrebno da bi se neki strani jezik savladao, a u nastavku saznajte i do kakvog smo zaključka došli.

Najranije metode učenja engleskog jezika, uključivale su prevođenje rečenica i učenje pravila gramatike kao najvažnije ciljeve. Nešto kasnije, nova metoda se pojavila, a bazirala se na ideji da pozitivne pohvale podstiču dobar odnos prema učenju, a pravila i šeme grade primarne sisteme jednog jezika. Vežba poznata kao ,,dril’’ u učenju engleskog jezika u kojoj su studenti ponavljali rečenice iznova i iznova je postala glavna aktivnost u procesu učenja.

U toku 60ih i 70ih, veliki broj novih metoda se počeo pojavljivati, a ove metode išle od situacije u kojoj je profesoru zabranjeno da išta kaže na času, do metode gde su i studenti i profesori podsticani da održavaju odnos roditelja i deteta i čitaju dugačke dijaloge uz neku muzičku pratnju.

Međutim, ono što je najvažnije, a ponekad se čini zanemarenim, jeste to da je komunikacija u učenju engleskog jezika glavni ključ! S toga se kasnije razvio i moderniji metod učenja, na raznim kursevima stranih jezika koji je uključivao dosta komunikacije i bazirao se na ideji da, kada razgovaramo sa nekim, bilo bi lepo da sve to ispravno kažemo, ali je OK i ako pogrešimo – puno bi gore bilo kad ne bismo imali lep izgovor ili kada bi nam zafalio potreban vokabular. Lepota ove metode leži u činjenici da se uvek mogu prisvojiti nove ideje i prilagoditi novim situacijama. Dokle god metode pomažu učenicima da progovore, onda su izuzetno prihvaćene.

Pitate se da li se i kako pomenute aplikacije uklapaju u celu ovu priču?

Naime, jedna od prvih vežbi u ovakvim aplikaciji jeste upravo gore pomenuti ,,dril’’ gde se od Vas traži da ponavljate razne rečenice, a da nema puno prave komunikacije. Međutim, postoje dve ključne stvari vezane za učenje engleskog jezika sa kojima bi se svi teoristi složili, a to su važnost učenja velikog broja reči i potreba za konstantnim ulaganjem truda. Upravo te dve stvari su nešto što je u ovakvim aplikacijama  potpuno pokriveno. Ovakve vrste  aplikacija će Vam svakoga dana slati podsetnike da vežbate, obnavljate ono što ste već naučili i podsticati Vas virtuelnim nagradama. S obzirom da dnevne vežbe ovde zauzimaju svega nekoliko minuta, možete im se posvetiti bilo kada u toku dana, kao na primer dok čekate u redu u prodavnici.

Mi verujemo da ovakve aplikacije mogu biti veoma korisni dodaci kada učite neki strani jezik, ali ne mogu biti potpuna zamena. Ove aplikacije Vas mogu naučiti mnogim rečima i nekim osnovnim konstrukcijama, ali neće Vam pružati prilike za komunikaciju.

Sa druge strane, igrice za učenje engleskog jezika mnogu pružiti puno satisfakcije i prilike da odnekle krenete. Takođe, ovakve aplikacije za neke ljude mogu biti jedina šansa za učenje stranih jezika koju oni sebi mogu pružiti, a pritom se iz njih puno toga može naučiti.

U svakom slučaju, iako Vam ove aplikacije ne mogu omogućiti da radite na komunikaciji niti Vam mogu pružiti jasna gramatička objašnjenja, ipak Vam nude na raspolaganje razne vežbice za obogaćivanje vokabulara i prevođenje.

Naš zaključak jeste da Vam učenje stranog jezika u školi uz dodatno korišćenje aplikacija i naravno volju i istrajnost, garantuje uspeh u savladavanju bilo kog stranog jezika!

Vaš Moment School, škola stranih jezika Novi Beograd

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Nemački jezik u pet koraka

Nemački jezik u pet koraka

Otkrivamo Vam najbrži i najefikasniji način, ili drugim rečima k

DENGLISH- ZNATE LI ŠTA ZNAČI ?

DENGLISH- ZNATE LI ŠTA ZNAČI ?

Svi veoma dobro znamo da je engleski jezik  u

Uskršnji običaji u Engleskoj

Uskršnji običaji u Engleskoj

Uskrs, dan Hristovog vaskrsnuća, predstavlja najveći hriš

PROŠLA VREMENA U ENGLESKOM JEZIKU

PROŠLA VREMENA U ENGLESKOM JEZIKU

Pisali smo vam već o sadašnjim vremenima u englesko