Mapa sajta | Imate pitanje?

APLIKACIJE ZA UČENJE ENGLESKOG JEZIKA – DA ILI NE?

Statistike pokazuju da se danas sve češće koriste razne aplikacije za učenje stranih jezika, pridaje im se dosta pažnje, a kreatori istih tvrde da one zaista mogu pomoći svima koji poseduju pametne telefone da nauče željeni strani jezik.
Uz pomoć ovih aplikacija, korisnik se upoznaje sa novim vokabularom i provodi svega nekoliko minuta svaki dan radeći kratke vežbe i prevodeći rečenice. Reči koje pogrešite se pojavljuju ponovo i ponovo, sve dok ih ne zapamtite. Kada uspešno pređete sve vežbe, otvarate nove i naprednije nivoe. Da li ovakav način učenja zaista može da zameni kurs engleskog jezika u nekoj školi i živu reč ? Mi smo malo istraživali, da li ovakve aplikacije u potpunosti pružaju sve što je potrebno da bi se neki strani jezik savladao, a u nastavku saznajte i do kakvog smo zaključka došli.

Najranije metode učenja engleskog jezika, uključivale su prevođenje rečenica i učenje pravila gramatike kao najvažnije ciljeve. Nešto kasnije, nova metoda se pojavila, a bazirala se na ideji da pozitivne pohvale podstiču dobar odnos prema učenju, a pravila i šeme grade primarne sisteme jednog jezika. Vežba poznata kao ,,dril’’ u učenju engleskog jezika u kojoj su studenti ponavljali rečenice iznova i iznova je postala glavna aktivnost u procesu učenja.

U toku 60ih i 70ih, veliki broj novih metoda se počeo pojavljivati, a ove metode išle od situacije u kojoj je profesoru zabranjeno da išta kaže na času, do metode gde su i studenti i profesori podsticani da održavaju odnos roditelja i deteta i čitaju dugačke dijaloge uz neku muzičku pratnju.

Međutim, ono što je najvažnije, a ponekad se čini zanemarenim, jeste to da je komunikacija u učenju engleskog jezika glavni ključ! S toga se kasnije razvio i moderniji metod učenja, na raznim kursevima stranih jezika koji je uključivao dosta komunikacije i bazirao se na ideji da, kada razgovaramo sa nekim, bilo bi lepo da sve to ispravno kažemo, ali je OK i ako pogrešimo – puno bi gore bilo kad ne bismo imali lep izgovor ili kada bi nam zafalio potreban vokabular. Lepota ove metode leži u činjenici da se uvek mogu prisvojiti nove ideje i prilagoditi novim situacijama. Dokle god metode pomažu učenicima da progovore, onda su izuzetno prihvaćene.

Pitate se da li se i kako pomenute aplikacije uklapaju u celu ovu priču?

Naime, jedna od prvih vežbi u ovakvim aplikaciji jeste upravo gore pomenuti ,,dril’’ gde se od Vas traži da ponavljate razne rečenice, a da nema puno prave komunikacije. Međutim, postoje dve ključne stvari vezane za učenje engleskog jezika sa kojima bi se svi teoristi složili, a to su važnost učenja velikog broja reči i potreba za konstantnim ulaganjem truda. Upravo te dve stvari su nešto što je u ovakvim aplikacijama  potpuno pokriveno. Ovakve vrste  aplikacija će Vam svakoga dana slati podsetnike da vežbate, obnavljate ono što ste već naučili i podsticati Vas virtuelnim nagradama. S obzirom da dnevne vežbe ovde zauzimaju svega nekoliko minuta, možete im se posvetiti bilo kada u toku dana, kao na primer dok čekate u redu u prodavnici.

Mi verujemo da ovakve aplikacije mogu biti veoma korisni dodaci kada učite neki strani jezik, ali ne mogu biti potpuna zamena. Ove aplikacije Vas mogu naučiti mnogim rečima i nekim osnovnim konstrukcijama, ali neće Vam pružati prilike za komunikaciju.

Sa druge strane, igrice za učenje engleskog jezika mnogu pružiti puno satisfakcije i prilike da odnekle krenete. Takođe, ovakve aplikacije za neke ljude mogu biti jedina šansa za učenje stranih jezika koju oni sebi mogu pružiti, a pritom se iz njih puno toga može naučiti.

U svakom slučaju, iako Vam ove aplikacije ne mogu omogućiti da radite na komunikaciji niti Vam mogu pružiti jasna gramatička objašnjenja, ipak Vam nude na raspolaganje razne vežbice za obogaćivanje vokabulara i prevođenje.

Naš zaključak jeste da Vam učenje stranog jezika u školi uz dodatno korišćenje aplikacija i naravno volju i istrajnost, garantuje uspeh u savladavanju bilo kog stranog jezika!

Vaš Moment School, škola stranih jezika Novi Beograd

Kursevi jezika

Pronađite pravi kurs stranog jezika za vas!

Pogledate cenovnik
Kursevi stranih jezika (akcija)

Nemačka valuta kroz vreme

Nemačka valuta kroz vreme

Guten Tag! Danas ćemo govoriti o nemačkom

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Engleski i nemački jezik- sličnosti i razlike

Kada učimo neki strani jezik, često želimo da znamo da li se i u

Posao u Nemačkoj

Posao u Nemačkoj

Razmišljate o preseljenju u Nemačku.. Budite spremni na suo

Da li ste probali eggnog?

Da li ste probali eggnog?

Od kićenja novogodišnje jelke do ukrašavanja kuće